Cara Tanam & Penjagaan Roselle: Mudah & Hasil Berbaloi!

Rozel/ Roselle (Hibiscus sabdariffa) bukan sahaja kaya dengan manfaat kesihatan, tetapi juga mudah ditanam. 

Ia merupakan tumbuhan yang berasal dari keluarga Malvaceae, sama seperti bendi, bunga raya, dan kapas.

Buahnya berkelopak sehingga sering dianggap sebagai bunga roselle bagi sesetengah pihak. Kelopak buah roselle digunakan sebagai pewarna semulajadi, minuman dan juga perubatan alternatif.


Variasi Pokok Roselle.

Terdapat beberapa variasi Roselle yang boleh ditemui di pasaran tempatan, antaranya:

1. Roselle Merah (Hibiscus sabdariffa var. sabdariffa)

  • Paling biasa ditanam di Malaysia.
  • Kelopak berwarna merah tua hingga ungu kemerahan.
  • Rasanya sedikit masam dan kaya dengan vitamin C.
  • Digunakan untuk minuman, jem, teh, dan pewarna makanan.

2. Roselle Hijau/Kuning (Hibiscus sabdariffa var. altissima)

  • Kelopak hijau kekuningan dan kurang masam.
  • Lebih banyak digunakan untuk serat batangnya.
  • Kurang popular sebagai makanan atau minuman.

3. Roselle Ungu / Hitam.

  • Kelopak berwarna ungu gelap hingga kehitaman.
  • Kandungan antosianin tinggi, baik untuk kesihatan.
  • Rasa sedikit pahit berbanding roselle merah.

4. Roselle Putih.

  • Kelopak putih dengan urat merah halus.
  • Kurang asidik dan lebih manis berbanding roselle merah.
  • Digunakan dalam teh herba atau sebagai bahan masakan.

Kenapa Anda Patut Tanam Roselle?

✔ Tahan lasak – Boleh hidup dalam pelbagai jenis tanah dan cuaca.

✔ Cepat berbuah – Dalam masa 4-6 bulan, sudah boleh dituai.

✔ Serbaguna – Boleh dibuat minuman, pewarna, teh, dan makanan.

✔ Tanaman hiasan & makanan – Bunganya cantik dan buahnya berkhasiat.


Cara Menanam Roselle.

1. Penyediaan Benih atau Keratan.

Roselle boleh ditanam dari:

✅ Biji benih – Ambil dari buah matang dan jemur hingga kering.

  • Biji benih siap boleh dapatkan disini : 30 biji benih/ 50 biji benih Rozel Ribena.
  • Biji benih boleh diperoleh dari buah segar yang dibeli di pasaraya juga tetapi perlu biarkan ia kering terlebih dahulu. Pilih buah matang yang besar dan sempurna, ambil kelopak dan biar bahagian tengahnya kering semulajadi.

✅ Keratan batang – Potong batang matang dan tanam dalam medium lembap.

Jika tidak yakin boleh dapatkan anak pokok roselle siap dalam polibag dari nurseri berdekatan atau dapatkan di nurseri atas talian di sini. 


2. Pemilihan Tanah & Lokasi.

✔ Tanah jenis berpasir & bersaliran baik – Elakkan tanah yang terlalu lembap.

✔ pH tanah 5.5 – 6.5 (sedikit berasid).

✔ Lokasi terdedah kepada cahaya matahari penuh (6-8 jam sehari).


3. Menyemai & Menanam

Biji benih: Semai dalam tray semaian atau pasu kecil, tunggu 7-14 hari hingga bercambah.

Pindahkan ke tanah bila anak pokok mencapai 15-20 cm tinggi.

Jarak tanaman: 1 meter antara pokok untuk pertumbuhan optimum.


4. Penyiraman & Pembajaan

✔ Siram 1-2 kali sehari (lebih jika cuaca panas).

✔ Gunakan baja organik atau kompos setiap 2 minggu.

✔ Jika mahu hasil lebih banyak, gunakan baja NPK 10-10-10.


5. Penjagaan & Kawalan Serangga

๐Ÿ› Serangan utama: Ulat daun & afid, benah putih.

✔ Gunakan semburan neem oil atau air sabun untuk kawalan serangga secara organik.

✔ Cantaskan dahan yang berlebihan supaya pokok lebih rimbun.


Tuaian & Penggunaan.

๐ŸŒบ Buah boleh dituai selepas 4-6 bulan selepas berbunga.

๐ŸŒบ Gunakan buah segar atau keringkan untuk penyimpanan lebih lama.

๐ŸŒบ Boleh dibuat teh, sirap, jem, atau dijadikan pewarna makanan.


Resipi Ringkas Berasaskan Roselle

1. Sirap Roselle (Sejuk & Menyegarkan!)

✅ Bahan-bahan:

  • 10 kelopak roselle segar (atau ½ cawan roselle kering)
  • 1 liter air
  • ½ cawan gula (atau madu)
  • 1 sudu besar jus lemon (pilihan)


✅ Langkahnya:

  • Rebus air dan masukkan kelopak roselle. Biarkan mendidih 10-15 minit hingga warna merah pekat.
  • Tapis dan masukkan gula/madu, kacau hingga larut.
  • Tambah jus lemon untuk rasa lebih segar.
  • Sejukkan dan hidangkan dengan ais!

๐Ÿ’ก Tip: Boleh dijadikan pekat sebagai sirap roselle pekat dan dicampur dengan air sejuk atau soda sebelum diminum.


2. Jem Roselle Homemade

✅ Bahan-bahan:

  • 2 cawan kelopak roselle segar
  • 1/ 2 biji epal merah (sumber pektin atau boleh gunakan bahagian tengah roselle)
  • 1 cawan gula
  • ½ cawan air
  • 1 sudu besar jus lemon

✅ Cara membuat:

  • Rebus roselle bersama epal cincang dalam air hingga lembut.
  • Masukkan gula dan kacau sehingga pekat mengikut citarasa.
  • Tambah jus lemon untuk keseimbangan rasa.
  • Sejukkan dan simpan dalam balang kedap udara.

๐Ÿ’ก Tip: 

  • Bahagian tengah buah roselle mengandungi pektin semula jadi, yang membantu dalam pembentukan tekstur jem tanpa perlu menambah bahan pemekat tambahan.
  • Sedap dimakan dengan roti, biskut, atau sebagai topping yogurt!


๐Ÿ“Œ Bonus Idea:

๐ŸŒบ Gunakan air rebusan roselle sebagai pewarna semula jadi dalam agar-agar atau kek span.

๐ŸŒบ Campurkan dengan madu untuk ubat batuk semula jadi.

๐ŸŒบ Keringkan kelopak buah roselle untuk teh herba berkhasiat.


Menanam roselle di rumah bukan sahaja mudah tetapi juga berbaloi! Ia tidak memerlukan penjagaan rumit dan cepat memberikan hasil. Jika anda ingin menikmati teh atau minuman roselle segar dari hasil tanaman sendiri, ini adalah tanaman yang sesuai untuk dicuba!

Berminat untuk mengetahui khasiat dan kegunaan roselle boleh baca disini :

๐ŸŒธRoselle: Dulu Popular, Kini Bagaimana? Khasiat, Pewarna Semula Jadi & Kesan Kesihatan.

๐ŸŒบBekalan benih roselle dalam bentuk ladang boleh hubungi kami di sini.

Ulasan